Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 13
За місяць : 1118
Кількість
статей : 997
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Рубрики : Книга пам'яті
Кузьменко Віта Вікторівна

imageКузьменко Віта Вікторівна [24.05.1973, м. Краматорськ – 08.04.2022, м. Краматорськ] – бібліотекар.

Віта Кузьменко після закінчення школи № 29 міста Краматорська продовжила навчання  у Харківському державному інституті культури (нині – Харківська державна академія Культури) та у 1994 році здобула спеціальність «бібліотекар-бібліограф».

Розпочала свою трудову діяльність в бібліотечній системі м. Краматорськ. В 2009 році вона очолила бібліотеку-філію № 3. Сьогодні це – популярний у місцевій громаді центр сімейного дозвілля, де кожен громадянин знаходить необхідну інформацію, має можливість цікаво та корисно відпочити, здобути нові знання. За ініціативи жителів мікрорайону було реалізовано проект з модернізації приміщення бібліотеки.

Віта Вікторівна дуже швидко реагувала на щоденні виклики, на запити користувачів щодо поповнення бібліотечного фонду, репертуару періодичних видань, тематики соціокультурних заходів. Її зусиллями у бібліотеці  створено Інтернет-центр.

8 квітня 2022 її життя обірвав російський ракетний обстріл вокзалу міста Краматорськ. Віта Кузьменко разом із доньками і мамою чекали на поїзд. Планували евакуюватися до західних областей України.

Експертиза показала, що причиною смерті стала перерізана шийна артерія. Врятувати жінку було неможливо.

У неї залишилися доньки, Олеся і Юля, мама, Тетяна Іванівна, яка того ж дня отримала важкі поранення.

Віту поховали на Іванівському цвинтарі міста Краматорська.

Колеги та користувачі бібліотеки  згадують Віту Вікторівну як надзвичайно світлу, доброзичливу, порядну, відповідальну людину. Вона була справжнім професіоналом своєї справи.

Віта Кузьменко була неодноразово відзначена за здобутки у професійній діяльності: грамотою централізованої системи публічних бібліотек м. Краматорська (2008 р.), грамотою відділу культури і туризму Краматорської міської ради (2011 р.), грамотою управління культури і туризму Донецької ОДА (2015 р.).

Джерела

Вакуленко Є. Хвилина мовчання: згадаймо бібліотекарку Віту Кузьменко, яка загинула на Краматорському залізничному вокзалі // Вільне радіо . URL: https://freeradio.com.ua/khvylyna-movchannia-zhadaimo-bibliotekarku-vitu-kuzmenko-iaka-zahynula-na-kramatorskomu-zaliznychnomu-vokzali/  

Віта Кузьменко // Платформа пам’яті Меморіал. URL: https://www.victims.memorial/people/vita_kuzmenko  

Ладика О. Вчителька, бібліотекарі, підлітки, діти з мамами: хто загинув під час обстрілу залізничного вокзалу Краматорська : Онлайн-меморіал жертв обстрілу 8 квітня. URL: https://www.kramatorskpost.com/vcitelka-bibliotekari-pidlitki-diti-z-mamami-xto-zaginuv-pid-cas-obstrilu-zaliznicnogo-vokzalu-kramatorska_84638 

Статтю створено : 19.09.2024
Останній раз редаговано : 25.09.2024